Ціни на продукти в Україні 2020 рік в гривнях сьогодні

Вдало розрахувати сімейний бюджет та придбати додому усе необіхдне можна, знаючи які ціни в Україні на продукти сьогодні в 2020 році. Відповідно до статистики державних служб, середньомісячні витрати на продукти однієї української родини становлять 4 тис. гривень. З них найбільший відсоток – 25 – витрачається на закупівлю м’ясної продукції. Ще 15% бюджету витрачається на хліб, а 12% – на яйця, сир та молоко. Що ж можна та за скільки купити? Розповідомо про це детальніше.

 

Ціни на продукти в Україні в 2020 році в гривнях сьогодні, таблиця

М’ясна продукція
Філе куряче 120-132грн./кг
Тушка куряча 63-75грн./кг;
Крило куряче 55-58,5грн./кг
Гомілки курячі 54-64грн./кг;
Шийки курячі 27-31грн./кг;
Печінка куряча 55-51грн./кг;
Сердечка курячі 50-52грн./кг;
Тушка качки 95-118грн./кг;
Окіст качиний 157-159грн./кг;
Крило качине 36-37грн./кг;
Філе індика 165-168грн./кг;
Гомілка індика 83-84грн./кг;
Крило індика 73-75грн./кг;
Стегно індика 137-140грн./кг;
Тушка кроля від 220грн./кг;
Вирізка свинини від 140грн./кг;
Лопаткова частина лопатки 97-110грн./кг;
Ребра свинні 113-120грн./кг;
Лопаткова частина яловичини від 143грн./кг;
Поперекова частина яловичини 158-160грн./кг;
Сало від 85грн./кг;
Фарш курячий 98грн./кг;
Фарш з яловичини від 134грн./кг;
Фарш мішаний (свинина+яловичина) від 98грн./кг;
Риба та морепродукти
Оселедець маринований філейний від 75грн./кг;
Лящ від 63грн./кг;
Плотва 73-75грн./кг;
Форель від 245грн./кг;
Щука 119грн./кг;
Морська капуста 163грн./кг;
М’ясо мідії 142грн./кг;
Ікра зерниста лососева від 2155грн./кг;
Ікра горбуші 18050грн./кг;
Молочна продукція
Молоко пастеризоване (1,5% жирності) 20-21грн./л.
Молоко пастеризоване (2,5% жирності) 25-27грн./л.
Молоко пастеризоване (3,2% жирності) 32грн./л.
Сметана (15% жирності) від 58 грн./л.
Кефір (1% жирності) 32грн./л.
Ряжанка (4% жирності) 32грн./л.
Масло (72% жиронсті) 40грн./200г;
Маргарин (72% жирності) 25грн./500г.
Сир домашній від 80грн./кг.
Йогурт густий від 7,8 грн./
Сир російський від 158грн./кг.
Яйця
Яйце куряче 2,2-2,3 грн./шт.
Бакалія
Макарони від 14,50грн./кг;
Крупа гречнева від 24грн./кг;
Манна 11-13грн./кг;
Рис від 17грн./кг;
Ячмінна 11-16грн./кг;
Кукурудзяна крупа 10,9грн./кг;
Пшоняна 29,9грн./кг;
Пшенична крупа 11,9грн./кг;
Перлова 10,9грн./кг;
Вівсянка 23грн./кг;
Борошно пшеничне 10-22грн./кг;
Цукор 12,7грн./кг;
Сіль 5грн./кг;
Хлібні вироби
Хліб пшеничний 12-25грн./шт.;
Хліб гречневий 18-22грн./шт.;
Хліб житній 12-17грн./шт.;
Батон пшеничний 10грн./шт.
Багет пшеничний 4,5грн./шт.
Овочі
Картопля 10-11грн./кг;
Морква 4,4грн./кг;
Буряк 5,7-6,2грн./кг;
Цибуля біла 80грн./кг;
Цибуля синя 11,4-11,8грн./кг;
Капуста білокачанна 11,3-11,7грн./кг;
Огірки 39грн./кг;
Томати 48грн./кг;
Гриби шампіньйони 32грн./кг;
Фрукти
Яблука 15грн./кг;
Банани 29грн./кг;
Ківі 38грн./кг;
Апельсини 30грн./кг;
Ананас 38-100грн./шт.;

Що впливає на вартість продуктів?

Хоча курс національної валюти у порівнянні з попередніми роками став значно стабільнішим, однак ціни на продукти в Україні в гривнях сьогодні все ж залишаються на стабільно високому рівні. Спробував пояснити причину цьому голова Національної ради з питань економічного розвитку. Відразу після підписання Україною Асоціації з ЄС, від держдавного контролю за цінами на ринку довелось повністю відмовитись. Українські підприємці та виробники мають змогу продавати свій товар на світовому ринку, а тому коригують самостійно його вартість. Яскравим прикладом такої ситуації стала ситуація з гречкою у 2016-му році. Зарубіжний попит на українську гречку посприяв збільшенню ціни на цей продукт майже вдвічі – до 40грн./кг. Але як тільки ринок наситився пропозицією, і виник надлишок товару на ринку, ціна поступово почала опускатись до попереднього рівня.

Іншими факторами, що впливають на коливання вартості продуктів харчування, можна назвати:

  • сезонність – зрозуміло, що в період високого сезону, коли тих чи інших овочів в продажі є багато, вони дешевшають;
  • країна-виробник – найменше коштують відчизняні продукти, найбільше – завезені із Європи, Австралії та США;
  • місце покупки – на ринку товари значно дешевші, аніж в елітних магазинах; супермаркети пропонують конкурентні недорогі ціни;
  • популяризація товару – чим більше інформації про той чи інший продукт шириться в соціальних мережах, в телепросторі, тим більшим на нього стає попит, та, відповідно, ціна.

Чи збільшиться ціна на продукти в 2020 році?

Оцінюючи ціни на продукти в Україні 2020 в гривнях сьогодні на ринку та прогнозуючи їхню варість протягом найближчих місяців, голова Асоціації торгових мереж пан Олексій Дорошенко запевняє, що надто різких стрибків цін не передбачається. Разом із тим, вказує він, є групи товарів, вартість яких постійно коливається. В першу чергу, це найбільш важливі соціальні товари. Так, на гречку в прождовж нового року вартість може збільшитись до рівня 30-33 грн./кг. Ще на 1-1,5 грн. подорожчає свинина.

Схожі прогнози дає і Олег Пендзин – нині директор Економічного дискурсійного клубу. На переконання цього фахівця, варість того чи іншого продукту в найбільшій мірі залежить від інфляційних процесів. Тому збільшення цін на 4-5% за рік – абсолютна норма для України. Максимальне підвищення – до 8%.

Можна припустити, що подальше зниження курсу доллара та євро в новому році забезпечить зменшення вартості імпортованих продуктів, особливо екзотичних фруктів, елітних сирів, оливкової олії та тих товарів, що в Україні не виробляються.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *